Private Pilot License (PPL)

For English click here

Het zogeheten Private Pilot License is het hoogst haalbare instap brevet voor een piloot. Het is wereldwijd erkent en stelt u in staat om overdag in goed weer te mogen vliegen. In tegenstelling tot het Light Aircraft Pilot License (LAPL) is uw brevet over de hele wereld bruikbaar en mag u meteen passagiers meenemen nadat u uw brevet heeft behaald. Het is daarnaast ook mogelijk om uw brevet uit de breiden met verschillende aantekeningen. Hierdoor wordt het bijvoorbeeld mogelijk om ook in het donker te gaan vliegen, terwijl u alleen uw instrumenten gebruikt of zelfs ondersteboven te gaan vliegen!

Of u nu gaat vliegen op de knusse Cessna 150, de beroemde Cessna 172 of de adembenemende Fuji, het traject er naar toe is hetzelfde. Het PPL training programma is verdeeld in vier fases. Elke fase wordt afgesloten met een progressie test.

Fase een

Cessna 150

Hier leert u de basis van het vliegen, denk hierbij aan het leren landen en opstijgen van een vliegtuig. Tijdens deze fase werkt u naar de solo vlucht toe. Voordat u uw instructeur achter kan laten en zelf landingen gaat uitvoeren is het noodzakelijk dat u tenminste in het bezit bent van een klasse 2 medisch certificaat. Wij raden aan om zo vroeg mogelijk tijdens uw training uw medisch certificaat te behalen. Dit voorkomt enig oponthoud gedurende uw training. Nadat u de geslaagd bent voor de eerste progress test is het tijd voor de langverwachte eerste solo, waarna u door stroomt naar de tweede fase. Vergeet niet om droge kleren mee te nemen naar uw eerste solo, het is namelijk traditie om deze unieke vlucht af te sluiten met een koude douche waarbij uw instructeur klaar zal staan met een emmer water.

Fase twee

Fuji

Fase twee focust zich op gevorderde manoeuvres en het navigeren door de lucht. Wat te doen als de motor niet goed werkt of als het weer verslechtert? Na deze lessen weet u wat u moet doen in dit soort situaties. Gedurende deze fase gaat u ook een keer vliegen met ons acrobatische (“stunt”) vliegtuig. Het doel hiervan is om de limieten te leren kennen van het vliegtuig en hoe u het vliegtuig uit benarde situaties kunt halen. Misschien gaat u zelfs wel ondersteboven vliegen of een looping maken! Het vliegen naar een ander vliegveld om te lunchen is een van de vele redenen om te gaan vliegen, tijdens deze fase gaan we u leren hoe u naar deze restaurants kunt navigeren met alleen een kaart, kompas, klok en het zicht vanuit de cockpit. Nadat u deze fase heeft afgerond bent u in staat om tijdens uw solo vluchten naar andere vliegvelden te vliegen. Om dit gemakkelijker te maken leren wij u ook radiotelefonie gedurende deze fase. Er zijn twee manieren om radiotelefonie te leren: klassikale sessies met uw medestudenten volgen of een op een instructie met een instructeur. De keuze is aan u. Na het afronden van de radiotelefonie cursus plannen we een Engelse taaltest.

Fase drie

Cessna 172

Hier leert u de meer geavanceerdere navigatie technieken, waaronder navigatie door middel van radiobakens en navigeren met slecht zicht. U gaat ook een groter vliegveld bezoeken met luchtverkeersleiding zoals Groningen Eelde airport en bezoekt een buitenlands vliegveld. Aan het einde van deze fase vliegt u zelf een vlucht van 150 nautische mijl (280km) naar twee vliegvelden toe. Bijvoorbeeld van Teuge naar Texel, Texel naar Hoogeveen en dan weer terug naar Teuge.

Fase vier

Fase vier is de laatste fase voordat u uw brevet behaald. Ondertussen heeft u alle mijlpalen bereikt die nodig zijn voordat u aan het laatste praktische examen deel kunt nemen: de skill test. Gedurende deze laatste lessen legt u de laatste hand aan uw vliegkunsten door dezelfde routine zoals bij de skill test te vliegen of door extra te oefenen met die ene moeilijke oefening. Wanneer u en de instructeur beiden het gevoel hebben dat u er klaar voor bent maken we samen een afspraak met de examinator voor de skill test.

Hoe ziet een les eruit

Elke les begint met een briefing over de oefeningen die plaats gaan vinden. Hierna gaat u naar het vliegtuig en begint u aan de pre-flight inspectie, als het nodig is tankt u het vliegtuig ook. Als alles goed is taxiet u naar de startbaan en voert u de benodigde checks uit en loopt u de checklist af, waarna u op gaat stijgen. Na de landing parkeert u het vliegtuig en voert u de laatste inspecties van het vliegtuig uit. Hierna begeeft u zich naar het klaslokaal en volgt de debriefing. Tijdens deze debriefing bespreekt u de uitgevoerde oefeningen en de voorbereiding voor de volgende les.

Als u door slecht weer niet kunt vliegen, wordt deze tijd benut om theorie (vliegtuig specifieke informatie) door te nemen. Verder is het mogelijk om toekomstige vluchten voor te bereiden of in de simulator te stappen om de basis van het instrument vliegen te oefenen. De tijd die u doorbrengt in de simulator telt niet mee voor de uren die u nodig heeft om uw brevet te behalen, echter, helpt het u wel als u onbedoeld een wolk invliegt.

De theorie

Naast het leren om te kunnen vliegen is het ook van belang dat u leert hoe en waarom een vliegtuig vliegt, hoe het weer invloed heeft op de vliegprestaties en wat u wel en niet mag doen. Om dit te leren moet u de volgende vakken tijdens uw theorie opleiding volgen. De theorie voor de LAPL en PPL kunnen gevolgd worden bij meerdere opleiders. Naast dat de SAS zelf een theorie cursus aanbiedt hebben wij twee theorie scholen geselecteerd voor studenten van Special Air Academy. Alle aanbieders bieden dezelfde vakken met dezelfde standaard aan. De theorie examens kunnen gedaan worden bij het CBR of bij Austrocontrol (examens vinden plaats in Arnhem).

Wij raden u aan om eerst het vak communicatie te hebben afgerond alvorens te beginnen aan de radiotelefonie cursus in fase twee. Verder, raden wij u ook aan om al vroeg tijdens het praktijk gedeelte van de opleiding te beginnen aan de theorie. Hierdoor snapt u waarom er bepaalde procedures zijn en hoe ze van toepassing zijn. Het theoriegedeelte is niet moeilijk, maar het is simpelweg veel stof om te behandelen.

Het brevet behouden

Als u uw brevet ontvangt, krijgt u hiernaast ook nog een aantekening. In uw geval zal dit een single engine piston (SEP) zijn. Dit betekent dat u op elk eenmotorig vliegtuig met een zuiger motor mag vliegen. Sommige vliegtuigen vereisen aanvullende training met een instructeur, bijvoorbeeld wanneer u naar een vliegtuig overstapt met intrekbaar landingsgestel. Het brevet zelf is dus uw hele leven lang geldig, maar geeft geen vlieg privileges.

Kortom: het brevet bepaalt op wat voor operatie u kunt vliegen (privé of commercieel) en de aantekeningen bepalen de soorten vliegtuigen waarop u mag vliegen. De SEP aantekening is 2 jaar geldig , om deze aantekening te vernieuwen moet u in de afgelopen 12 maanden 12 uur hebben gevlogen (waaronder 1 uur met een instructeur). Als u niet aan deze eis voldoet moet een proficiency check met een examinator doen, deze check is vergelijkbaar met de skill test die u al heeft gedaan aan het einde van uw praktijkopleiding. Mocht u niet uw aantekening hebben vernieuwd en deze inmiddels verlopen is, moet u weer vlieglessen gaan volgen bij een vliegschool om vervolgens de proficiency check te halen.

De PPL(A) opleiding mag alleen gegeven worden door een bij de overheid geregistreerde en erkende vliegschool, zoals Special Air Academy. De minimum leeftijd voor het aanvragen van het bewijs van bevoegdheid (brevet) is 17 jaar.

Download hier de prijslijst voor de PPL opleiding

Samengevat

Uren-vereisten praktijk opleiding

Voor een PPL(A) brevet moet de leerling-vlieger minimaal 45 lesvlieguren hebben gevlogen met en onder toezicht van een instructeur. Deze 45 vlieguren bestaan uit:

  • minimaal 25 uur DBO (dubbel besturings onderricht)
  • minimaal 10 uur solo
  • minimaal 5 uur solo-overland (min. 150 NM en twee full-stop landingen op twee vliegvelden)

Het theorie-examen

Het theorie-examen bestaat uit de volgende vakken:

  • Air Law & ATC procedures
  • Aircraft general knowledge
  • Principles of Flight and Flight performance and planning
  • Navigation
  • Meteorology
  • Human performance
  • Communications

Alle theorievakken moeten binnen 18 maanden worden gehaald. Nadat het theorie-examen PPL(A) is behaald mag men praktijkexamen doen. Binnen 24 maanden na het theorie-examen moet men het praktisch examen gehaald hebben.

Radiotelefonie

Verder moet er een radiotelefoniecursus met goed resultaat worden behaald. Voor meer informatie over de RT opleiding klik hier.

LPE-test

LPE staat voor Language Proficiency Endorsement. LPE is een test die ongeveer een uur in beslag neemt. De aspirant-vlieger dient deze test te ondergaan om na te gaan of het niveau (luchtvaart-)Engels op niveau is. Bij de uitslag krijgt de vlieger een ‘cijfer’ op schaal 1 t/m 6. Wanneer de vlieger een 4 of hoger haalt is hij geslaagd. Wilt u meer informatie omtrent de LPE, schroom dan niet om contact met ons op te nemen.

Wij nodigen u graag uit om vrijblijvend een proefvliegles te maken bij ons bedrijf.